Metadata management
Er zijn veel voordelen met Metadata management te behalen, maar er zijn ook investeringen noodzakelijk en niet elke organisatie is daar qua volwassenheid al aan toe. In deze pagina nemen we meta data management onder de loep: wat is het, hoe kan het je organisatie helpen en welke trends en ontwikkelingen zijn er.
Wat is meta data management?
De definitie van meta data management
Metadata management is het proces van het organiseren en beheren van de data die andere data beschrijft. Ook wel data over data genoemd.
Er zijn verschillende soorten meta data, zoals beschrijvende, administratieve, technische en beveiligings-metadata.
Het biedt een manier om bij te houden en te controleren hoe data wordt gebruikt, door wie en voor welk doel. Door meta data effectief te beheren, kan je de kwaliteit van de data in je organisatie verbeteren en ze gemakkelijker vindbaar en bruikbaar maken.
Het verschil tussen metadata en metadata management
Metadata is data over data. Het is de informatie die de verschillende elementen van een data(set) beschrijft en identificeert.
Metadatamanagement is het proces van het organiseren en beheren van deze metadata, zodat ze effectief kan worden gebruikt.
Wie is verantwoordelijk voor meta data management in een organisatie?
Om een succesvol metadata management initiatief te hebben, moet een organisatie een bepaald niveau van maturiteit hebben. Het initiatief moet gepland en georganiseerd zijn en de juiste tools moeten voorhanden zijn.
De data steward is verantwoordelijk voor het beheer van metadata.
Hij werkt samen met de eigenaar van de data om ervoor te zorgen dat de metadata accuraat en up-to-date is. De datasteward is ook het aanspreekpunt voor vragen over data elementen die binnen het data domein van een data steward vallen.
Dit behandelen we:
Metadata management kent drie invalshoeken, welke zijn dat?
Metadata soorten
Metadatamanagement is een begrip dat naar drie invalhoeken kijkt, waar komt data vandaan c.q. waar is het opgeslagen en hoe wordt het gehanteerd binnen een organisatie. Hieronder worden elk van de drie invalshoeken nader uitgewerkt.
Bron metadata
Waar komt een data element vandaan, de bronsystemen?
Waar in het systeem is het vastgelegd, dus welke brontabel betreft het?
Op het allerlaagste niveau, welk veld of welk attribuut is het met alle beschrijvingen die daarbij horen?
BI metadata
Waar wordt een dataelement gebruikt oftewel in welke dimensies en meetwaarden komt het element voor?
Waar in het BI systeem wordt dit element gebruikt, denk aan vanuit welke rapporten, tabellen of kubussen gerapporteerd wordt?
En als laatste in welke rapport categorieën komt dit element voor? Rapport categorieën zijn een verzameling van rapporten die eenzelfde doel hebben.
Business metadata (de belangrijkste)
Voor elk element dat beschreven wordt, wordt gekeken naar welke business termen er voor gebruikt worden, dat kan zowel intern als extern zijn.
Waar worden de elementen in de business gebruikt en opgeslagen, de business entiteiten en -transacties
In welke onderdelen c.q. waar in de organisatie wordt het gebruikt. Het gaat hier om een hoger abstractie niveau, zoals een concept of subject. Dit is vaak het niveau waarop Enterprise architectuur aansluit op datamanagement.
Om metadatamanagement te implementeren, moet je eerst begrijpen wat het is en wat het voor je organisatie kan betekenen. In het algemeen is metadatabeheer het proces van het beheren van gegevens over gegevens. Dit omvat zaken als waar gegevens vandaan komen, welke bedrijfstermen ervoor worden gebruikt en waar ze worden gebruikt en opgeslagen in de organisatie.
Hulp bij meta data management implementatie
Onze IDAM-methodologie kan je helpen de maturiteit van je organisatie te meten en te bepalen wanneer de tijd rijp is om te investeren in metadatamanagement.
- Opleidingen / workshops op maat
- Meta data management implementatie
- Data maturity meting
- Advies over alle aspecten van meta data management
Meta data management implementeren binnen jouw organisatie
Zodra je een goed begrip hebt van meta data management, kunt je beginnen met de implementatie ervan in je organisatie. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, afhankelijk van je specifieke behoeften en vereisten.
Metadata management implementatie met software
Een veelgebruikte manier om metadatabeheer te implementeren is door een tool of software te gebruiken die je helpt je metadata te beheren. Er zijn veel verschillende tools beschikbaar voor dit doel en elke tool heeft zijn eigen unieke kenmerken en mogelijkheden.
Vergeet niet dat metadatabeheer een doorlopend proces is dat constante aandacht en updates vereist. Zorg ervoor dat je regelmatig controles en updates plant om ervoor te zorgen dat je meta datamanagement systeem effectief en up-to-date blijft.
Scroll naar beneden voor meta data management software →
Metadata management implementatie integratie met data governance
Een andere manier om metadatabeheer te implementeren is door het te integreren in een groter raamwerk voor datagovernance. Op die manier krijgt je meer controle over je data en kunt je de algehele datakwaliteit en data governance verbeteren.
Er zijn veel verschillende raamwerken voor data governance beschikbaar, dus zorg ervoor dat je er een kiest die aan je behoeften en vereisten voldoet. Het meest gebruikte model voor data governance is het DAMA/DMBOK model.
Naar het artikel over het DAMA/DMBOK model (data governance) →
Wat is de rol van metadata in een groter geheel van data governance?
De rol van metadata in een groter geheel van data governance is organisaties te helpen hun data te beheren en te controleren. Metadata speelt een essentiële rol in raamwerken voor data governance, omdat zij organisaties helpt hun data te begrijpen en te volgen.
Metadata helpt organisaties ook ervoor te zorgen dat hun data van hoge kwaliteit is en aan alle noodzakelijke eisen voldoet.
Meta data management is een van de aspecten van DAMA/DMBOK en kan niet los worden gezien van datakwaliteit. Want wat is datakwaliteit zonder meta data management?
Metadata management staat niet los van datakwaliteit
Vaak start een organisatie een project om datakwaliteit te verbeteren, maar de vraag is altijd aan welke eisen moet de data dan voldoen. Dit is vaak niet gedefinieerd en dan is zo’n project overgeleverd aan de subjectiviteit van een medewerker of manager, die dat moet bepalen. Dat is niet gewenst.
Meta data management is de Yin waar datakwaliteit de yang is van data die als een asset wordt gezien!
Meta data management in 7 stappen
De eerste stap in metadatabeheer is begrijpen wat het is en wat het kan doen voor je organisatie. Metadata is data over data en kan worden gebruikt om het beheer en de governance van de informatiebronnen van je organisatie te verbeteren.
Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om aan de slag te gaan met metadatabeheer:
- Beoordeel je huidige situatie en identificeer waar metadata nuttig zou kunnen zijn.
- Definieer de bedrijfsdoelstellingen die je hoopt te bereiken met metadata management.
- Creëer een taxonomie of classificatieschema om je gegevens te organiseren.
- Ontwikkel een proces voor het vastleggen en beheren van metadata.
- Train medewerkers in het gebruik van en bijdragen aan de metadata repository.
- Gebruik tools om je metadata te helpen beheren en analyseren.
- Bewaak en evalueer de doeltreffendheid van je metadatabeheersysteem.
Zie dit als een continu proces en niet als een project dat eenmalig plaats moet vinden. Werken aan metadata management en datakwaliteit gaan hand in hand met elkaar.
Datavolwassenheid speelt een grote rol bij de implementatie van meta data management
Als het op metadata management aankomt, bestaat er geen one-size-fits-all oplossing. De maturiteit van je organisatie zal een grote rol spelen bij het bepalen van het succes van je metadatamanagement initiatieven.
Als je net begint met data en governance, is je eerste prioriteit niet metadatamanagement. Met de unieke, zelf ontwikkelde, IDAM-methodiek kunt je de volwassenheid van je organisatie meten.
Als je op de negen aspecten van de IDAM methode overal scoort op het niveau van ‘ontwikkeling’ en richting het niveau van ‘toepassing’ gaat, wordt het interessant om structureel te investeren in metadatamanagement.
Als je nog niet op dat niveau zit, dan is het zinvol om de belangrijkste attributen vast te leggen en deze later in detail uit te werken. Met de unieke IDAM methode kunt je de volwassenheid van je organisatie meten en bepalen wanneer de tijd ‘rijp’ is om te investeren in metadata management.
De datavolwassenheid meten van jouw organisatie met de IDAM-methode →
Software tools voor meta data beheer
Er zijn veel meer meta data management tools dan degenen die hieronder staan. Dit zijn echter enkele van de populairdere pakketten en elk heeft zijn eigen unieke voordelen.
IBM InfoSphere Governance Catalog (IGC)
Deze tool helpt organisaties bij het creëren, beheren en gebruiken van metadata. Het biedt een verscheidenheid aan functies, zoals de mogelijkheid om gegevens te visualiseren en rapporten te maken, evenals de mogelijkheid om samen te werken met anderen op metadata projecten.
Microsoft SQL Server Master Data Services
Deze tool helpt organisaties bij het beheren van hun master data. Het biedt functies zoals data governance en cleansing, alsook de mogelijkheid om te integreren met andere systemen.
Oracle Data Governance
Deze tool helpt organisaties bij het beheren van hun data. Het biedt functies zoals data discovery, policy management en performance monitoring.
SAP Data Services
Deze tool helpt organisaties hun data te beheren. Het biedt functies zoals datakwaliteit, transformatie en integratie.
Teradata Viewpoint
Deze tool helpt organisaties bij het beheren van hun data warehouse omgeving. Het biedt functies zoals query-optimalisatie en prestatiebewaking.
Informatica PowerCenter
Deze tool helpt organisaties hun gegevens te beheren. Het biedt functies zoals datakwaliteit, transformatie en integratie.
Meta Data Management in SharePoint
Metadata management in SharePoint
Wil je Meta Data Management in SharePoint gebruiken? Lees dan verder over hoe je dit doet, en wat de voor- en nadelen zijn →
Hulp bij software keuze metadatabeheer
Wil je aan de slag met metadatamanagement, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of wil je weten hoe data maturiteit een rol speelt in metadata management, neem dan vandaag nog contact met ons op en wij helpen je op weg met onze unieke IDAM-methodologie.
De voordelen als je meta data management goed inricht
De voordelen voor jouw organisatie op een rij
Metadatamanagement is geen doel op zich. Het kent vele voordelen als het goed in een organisatie is geïmplementeerd en geborgd zoals:
- betere datakwaliteit, waardoor er beter gestuurd kan worden in een organisatie en er minder faalkosten zijn;
- gemakkelijker terugvinden en gebruiken van data, waardoor organisaties beter in staat zijn datagedreven te gaan sturen;
- betere governance van data, dankzij de mogelijkheid om bij te houden en te controleren hoe data wordt gebruikt;
- minder discussie over definities en betekenis van gegevens, aangezien deze worden beheerd in de metadata, wat leidt tot efficiënter beheer en gebruik van data in de organisatie;
- beter beheer van big-dataprojecten, vanwege de behoefte aan efficiënte verwerking van grote hoeveelheden metadata en duidelijkheid over wat de data precies inhoudt.
Dit zijn maar enkele van de voordelen van metadata management. Wanneer meta data management goed wordt uitgevoerd, kan het een grote invloed hebben op het vermogen van een organisatie om doeltreffend en datagedreven te functioneren.
De trends en ontwikkelingen in meta data management
Enkele van de trends en ontwikkelingen die we zien op het gebied van metadatamanagement zijn.
- Meer integratie van metadatabeheer in grotere datagovernance-raamwerken, aangezien organisaties ernaar streven om meer greep te krijgen op hun gegevens.
- Meer focus op datakwaliteit, omdat organisaties steeds meer het belang van data voor het nemen van zakelijke beslissingen beseffen. Meta data systemen ondersteunen dit onder meer met (standaard) data kwaliteits-dashboards.
- Meer automatisering van metadatabeheerprocessen, om de efficiëntie te verbeteren en de kosten te verminderen.
- Meer gebruik van tools om metadata te helpen beheren, zoals op machine learning gebaseerde systemen die automatisch metadata kunnen analyseren en wijzigingen kunnen voorstellen.
Dit zijn slechts enkele van de trends en ontwikkelingen die wij zien op het gebied van metadatamanagement.
Met het toenemende belang van data in het hedendaagse bedrijfsleven verwachten we dat steeds meer organisaties zullen investeren in metadatamanagement om zo hun datakwaliteit en -governance te verbeteren en daarmee sneller een nog betere datagedreven organisatie te worden.
De meta data FAQ
Is metadata een onderdeel van Big Data?
Ja, metadata is een onderdeel van Big Data.
Om het meeste uit Big Data te halen, is het belangrijk om over accurate en actuele metadata te beschikken. Platforms voor metadatabeheer kunnen hierbij helpen door metadata voor alle bestanden van een organisatie bij te houden en te beheren.
Dit helpt de doorzoekbaarheid en de naleving van het beleid voor gegevensbeheer te verbeteren.
Meer leren over Big Data? Lees de blog ‘3 redenen waarom Big Data bijzonder is’ →
Wat is een voorbeeld van metadata?
Een voorbeeld van metadata zijn gegevens over een gegevensbestand. Dit omvat informatie zoals de naam van het bestand, de auteur, de datum van aanmaak en het type bestand.
Deze informatie wordt bijgehouden en beheerd door een metadatabeheerplatform. Dit helpt de organisatie en doorzoekbaarheid van bestanden te verbeteren.
Wat is een metadata management platform?
Een metadata management platform is een softwaresysteem dat wordt gebruikt om de metadata voor de digitale activa van een organisatie op te sporen en te beheren. Dit kunnen documenten, afbeeldingen, video’s en andere bestanden zijn.
Het platform kan helpen bij het verbeteren van de organisatie en de doorzoekbaarheid van bestanden en bij het bijhouden van wijzigingen in metadata in de loop van de tijd. Het kan ook helpen bij de naleving van het beleid over meta data beheer. Er zijn verschillende platforms voor metadatabeheer beschikbaar. Welk platform het meest geschikt is voor je organisatie, hangt af van je behoeften.
Wat is data lineage en welke vormen zijn er?
Data lineage is het traceren van gegevens vanaf hun creatie of oorspronkelijke bron tot hun uiteindelijke bestemming. Dit kan worden gebruikt om te begrijpen hoe gegevens worden gebruikt en om problemen op te lossen.
Lineage-informatie kan worden gebruikt om datalekken op te sporen en om te voldoen aan regelgeving zoals GDPR.
Er zijn twee vormen van data lineage. Forwards data lineage en backward data lineage, wat respectievelijk betekent dat het volgen van gegevens van de bron naar de bestemming (datawarehouse) of het volgen van gegevens van de bestemming terug naar de bron, het datawarehouse.