Cloud computing met IaaS, PaaS en SaaS

De basis van Master Data Management, de trends en voordelen op een rijtje.
Expert inschakelen

Duik in de wereld van SaaS, IaaS en PaaS

Cloud oplossingen worden steeds meer de standaard als het gaat om het invullen van de ICT behoefte. De meest gehanteerde oplossing heet Software as a Service (SaaS).

SaaS is een softwareleveringsmodel waarbij software door de provider wordt gehost en via het internet aan klanten ter beschikking wordt gesteld. Klanten hebben toegang tot de software en kunnen deze gebruiken, meestal via een webbrowser, terwijl de provider de infrastructuur en beveiliging beheert.

Met de huidige krapte om aan goed ICT personeel te komen is het ook een manier om dit soort technische ICT mensen niet zelf in dienst te hoeven nemen.

Er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruik van SaaS, zoals lagere aanloopkosten, minder IT-last en meer flexibiliteit. Er zijn echter ook nadelen die je in overweging moet nemen, voordat je de overstap naar SaaS maakt.

De belangrijkste CRM software oplossingen en business intelligence oplossingen worden nu alleen nog aangeboden als SaaS model.

Daarnaast zijn er nog andere hosting modellen mogelijk, zoals IaaS, PaaS en natuurlijk On Premise of On-Site.

Software-as-a-Service is geëvolueerd van iets wat vroeger alleen door startups werd aangeboden, naar software die nu ook door alle grote softwarebedrijven wordt aangeboden.

 

Dit behandelen we:

Wat is Cloud Computing?

De betekenis van Cloud Computing

Cloud Computing is een model voor het leveren van IT-diensten waarbij middelen via het internet worden geleverd als een pay-as-you-go-dienst. De drie belangrijkste dienstenmodellen voor Cloud Computing zijn Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS) en Software as a Service (SaaS).

 

De verschillen tussen IaaS, PaaS en SaaS
Voorbeelden van Clouddiensten

Voorbeelden van Clouddiensten zijn online opslag, back-up en herstel, applicatiehosting, webhosting en ontwikkelplatforms. Bekende SaaS voorbeelden zijn Office 365 van Microsoft en Salesforce. Bij moderne software systemen zie je dat Cloud computing de norm is geworden.

Voordelen van cloud computing

Cloud computing heeft veel voordelen ten opzichte van traditionele on-premise IT, waaronder lagere (initiële) kosten, grotere schaalbaarheid, flexibiliteit en verbeterd herstel na calamiteiten.

Nadelen van cloud computing

Er zijn echter ook enkele nadelen aan Cloud Computing, zoals veel minder zelf in regie zijn van alle ontwikkelingen, erg afhankelijk worden van een leverancier en de sterke afhankelijkheid van internetconnectiviteit. Bij het kiezen van een Cloud provider is het belangrijk om zorgvuldig na te denken over je specifieke behoeften en vereisten, zodat je het beste servicemodel voor je organisatie kiest.

Actief beheer op de Cloud resources zorgt ervoor dat je niet veel te veel gaat betalen. Het idee dat je naar de Cloud moet, omdat het goedkoper is, is een fabeltje. Het is zeker niet goedkoper, maar er zitten wel veel andere voordelen aan.

Wat is SaaS model precies?

Software as a Service (SaaS) is software die door de provider wordt gehost en via het internet aan klanten ter beschikking wordt gesteld.

Klanten hebben toegang tot de software en kunnen deze gebruiken, meestal via een webbrowser, terwijl de provider de infrastructuur en beveiliging beheert. SaaS heeft veel voordelen ten opzichte van traditionele software.

De voordelen van Software as a Service (SaaS)

De voordelen van SaaS zijn onder meer:

  • Lagere aanloopkosten
  • Minder IT-last
  • Snellere implementatie
  • Flexibele kosten
  • Automatische software updates en back ups

De nadelen van een SaaS oplossing

Kiezen voor een SaaS oplossing heeft ook nadelen waar je als organisatie rekening mee moet houden. De belangrijkste zijn:

  • Je hebt veel minder controle over alle ontwikkelingen
  • Je wordt erg afhankelijk van een leverancier
  • Je bent afhankelijk van internet connectiviteit
  • Actief beheer is nodig om overbesteding te voorkomen

Bij het kiezen van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat je onderzoek doet om er zeker van te zijn dat de leverancier een goede reputatie heeft en dat de software aan je behoeften zal voldoen.

Het is ook belangrijk om een goed inzicht te hebben in de behoeften van je eigen organisatie, zodat je het juiste softwarepakket kunt kiezen. Bewust kiezen voor SaaS met een doordachte en door jezelf begrepen architectuur is de sleutel tot succes.

Wat is Platform as a Service (PaaS) eigenlijk?

Platform as a Service, of PaaS, is software waarmee ontwikkelaars toepassingen kunnen bouwen, uitvoeren en beheren zonder zich zorgen te hoeven maken over de onderliggende infrastructuur.

PaaS-providers hosten de software en zorgen voor alle noodzakelijke beveiligings- en onderhoudstaken. Hierdoor kunnen ontwikkelaars zich concentreren op hun applicatie in plaats van op het opzetten en beheren van servers en andere IT-infrastructuren.

Voorbeelden van PaaS oplossingen zijn onder meer Microsoft Azure, Google App Engine, AWS Lambda en Heroku.

Voordelen van Platform as a Service oplossingen

PaaS heeft veel voordelen ten opzichte van traditionele softwareontwikkeling, waaronder

  • Snellere ontwikkelingstijden
  • Lagere IT-kosten
  • Verbeterde schaalbaarheid

PaaS is een goede optie voor organisaties die snel software willen ontwikkelen zonder te hoeven investeren in een eigen IT-infrastructuur.

Het wordt onder andere gebruikt voor het aanbieden van zogenaamde virtuele machines Het is dan ook een goede keuze voor organisaties die hun IT-kosten willen verlagen.

De nadelen van PaaS

PaaS heeft ook een aantal nadelen waar je je bewust van moet zijn, voordat je voor dit type oplossing kiest. De belangrijkste zijn.

  • Je zult nieuwe technologieën moeten leren.
  • Je bent afhankelijk van de aanbieder.
  • Het kan zijn dat je je applicatie opnieuw moet ontwerpen.
  • Het is mogelijk dat je niet de nieuwste technologieën gebruikt die je in een PaaS-omgeving wilt gebruiken, maar dat die later pas beschikbaar komen.

Bij het kiezen van een PaaS-provider is het belangrijk om onderzoek te doen, om er zeker van te zijn dat de provider waar je voor kiest een goede reputatie heeft en dat de software aan je behoeften zal voldoen.

Het is ook belangrijk om een goed inzicht te hebben in de behoeften van je eigen organisatie, zodat je de juiste aanbieder van de PaaS oplossing kan kiezen voor nu, maar zeker ook voor de toekomst.

Wat is Infrastructure as a Service (IaaS) eigenlijk?

Infrastructure as a Service, of IaaS, is software waarmee organisaties IT-infrastructuur, lees externe servers, kunnen huren op een pay-as-you-go (betalen voor gebruik) basis. De infrastructuur draait in de Cloud.

IaaS-aanbieders hosten de infrastructuur en zorgen voor alle noodzakelijke beveiligings- en onderhoudstaken. Dit stelt organisaties in staat zich te concentreren op hun applicaties in plaats van op het opzetten en beheren van servers en andere IT-infrastructuur.

Voorbeelden van IaaS-oplossingen zijn Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, Google Compute Engine en Rackspace. Webhosters zijn ook voorbeelden die ook onder deze categorie vallen.

Voordelen van Infrastructure as a Service-oplossingen

IaaS heeft veel voordelen ten opzichte van traditionele softwareontwikkeling, waaronder

  • Snellere ontwikkelingstijden.
  • Lagere IT-kosten.
  • Betere schaalbaarheid.
  • De mogelijkheid om nieuwe technologieën uit te proberen zonder grote investeringen vooraf.

IaaS is een goede optie voor organisaties die snel software willen ontwikkelen zonder te hoeven investeren in een eigen IT-infrastructuur.

Het is ook een goede keuze voor organisaties die hun IT-kosten willen verlagen of een ‘speeltuin’ of ‘pilot’ omgeving willen hebben voor bijvoorbeeld big data initiatieven.

Met een IaaS oplossing is het mogelijk om snel een datawarehouse infrastructuur neer te zetten. Dit kan ook een onderdeel zijn van een data architectuur van een organisatie.

De nadelen van IaaS

IaaS heeft ook enkele nadelen waar je je bewust van moet zijn voordat je voor dit type oplossing kiest. De belangrijkste zijn:

  • Je zult nieuwe technologieën moeten leren.
  • De contracten zijn vaak erg complex.
  • Vaak is niet duidelijk wat er wel en niet onder valt, zoals bijvoorbeeld databeveiliging.
  • Niet duidelijk is wie, wanneer updates op de infrastructuur uitvoert.

IaaS-aanbieders hanteren vaak diverse serviceniveaus voor de verschillende delen van hun infrastructuur. Ze kunnen bijvoorbeeld een hogere uptime-garantie hebben voor hun opslag dan voor hun computerdiensten.

Het is belangrijk om de serviceniveaus van de provider te begrijpen voordat je een contract tekent.

Het kiezen van een IaaS provider

Bij het kiezen van een IaaS-provider is het belangrijk om onderzoek te doen om er zeker van te zijn dat de provider een goede reputatie heeft en dat de software aan je behoeften zal voldoen. Het is ook belangrijk om een goed inzicht te hebben in de behoeften van je eigen organisatie, zodat je de juiste aanbieder van IaaS-oplossingen kunt kiezen, voor nu en in de toekomst.

Wat is het verschil tussen IaaS PaaS en SaaS?

IaaS, PaaS en SaaS zijn allemaal modellen voor het hosten van software, maar ze verschillen in de mate van controle die de klant heeft over de software.

Bij IaaS hebben klanten de volledige controle over de software en kunnen ze alle software die ze maar willen, installeren op de servers.

PaaS-klanten hebben enige controle over de software, maar moeten gebruikmaken van de software die door de aanbieder wordt geleverd. Ze kunnen dus veel minder gemakkelijk zelf software installeren op een server.

Bij SaaS hebben klanten geen controle over de software en moeten zij de door de aanbieder geleverde software gebruiken.

IaaS is een goede keuze wanneer…

IaaS is een goede keuze voor organisaties die volledige controle over hun software willen en het niet erg vinden hun eigen servers te beheren.

PaaS is een goede keuze wanneer…

PaaS is een goede keuze voor organisaties die enige controle willen over hun software, maar niet hun eigen servers willen beheren.

SaaS is een goede keuze wanneer…

SaaS is een goede keuze voor organisaties die hun eigen servers niet willen beheren en geen volledige controle over hun software nodig hebben.

Waarom zou een organisatie nog on premise blijven werken?

Er zijn een paar mogelijke redenen waarom een organisatie ervoor zou kunnen kiezen om haar activiteiten op locatie (on premise) te houden.

Niet makkelijk overzetbaar

Een mogelijkheid is dat een organisatie software gebruikt die niet gemakkelijk kan worden overgezet naar een Cloud-gebaseerd systeem. Vaak is dit eigen software, die zelf is ontwikkeld en intern wordt beheerd.

Kosten te hoog

Een andere reden kan zijn dat de kosten van een overstap naar een Cloud infrastructuur onbetaalbaar hoog zijn. Bovendien kunnen sommige organisaties al de beschikking hebben over personeel met de kennis en expertise die nodig is om een on-premise infrastructuur te onderhouden.

Data security

Ten slotte kunnen sommige bedrijven zich zorgen maken over de veiligheid, die alleen kan worden aangepakt door gegevens op locatie te houden.


Hoewel er een aantal redenen zijn waarom bedrijven ervoor zouden kunnen kiezen om on premise te blijven, is het uiteindelijk een beslissing die van geval tot geval moet worden genomen.

Het is altijd belangrijk om een afgewogen beslissing te nemen waarbij rekening wordt gehouden met alle voors en tegens van elke optie. On premise is niet een verouderd concept, maar veel meer een concept naast de drie vormen van Cloud oplossing.

Hoe jij je kunt voorbereiden op een overstap naar SaaS

Wanneer je overstapt op software as a service of een ander hostingmodel, is het belangrijk om je van tevoren voor te bereiden. Hier zijn enkele dingen om te overwegen:

Kosten

Wat zal de initiële investering zijn en wat zijn de lopende/beheerskosten? Zorg ervoor dat je begrijpt welke verborgen kosten er nog meer zijn om zo een volledig beeld van de kosten te kunnen krijgen.

Compatibiliteit

Zal de software compatibel zijn met je bestaande systemen? Zo niet, welke wijzigingen moeten er dan worden aangebracht, zeker bij on premise systemen.

Implementatie

Hoelang zal het duren om de software te implementeren en in gebruik te nemen? Welke opleiding zullen de gebruikers moeten volgen?

Ondersteuning

Welk niveau van ondersteuning zal beschikbaar zijn bij de softwareleverancier? Zorg ervoor dat je de voorwaarden van ondersteuning begrijpt, voordat je een aankoop doet.

IT afdeling

Welke veranderingen moeten er in deze IT afdeling doorgevoerd worden. Welke nieuwe competenties moeten erbij komen? Welke IT processen moeten worden aangepast?


Door je voor te bereiden op een overstap naar software as a service of een ander hostingmodel, kunt je zorgen voor een soepele overgang en mogelijke verstoringen in de operatie voorkomen.

Hulp bij SaaS keuze en implementatie

Als ervaren implementator kunnen wij, samen met jou, het juiste SaaS systeem kiezen en implementeren voor jouw organisatie.
  • Hulp bij pakketkeuzes
  • SaaS implementaties
Vrijblijvend contact

De kosten die verbonden zijn aan een IaaS, PaaS of SaaS

Informatie over de kosten

On-Premise kosten

On premise software kan op lange termijn goedkoper zijn, maar de aanloopkosten kunnen hoger zijn.

SaaS kosten

SaaS is meestal een pay-as-you-go-model, dus er zijn geen grote initiële kosten. De maandelijkse kosten kunnen na verloop van tijd wel oplopen.

IaaS en PaaS kosten

IaaS en PaaS vereisen meestal een initiële investering in hardware, software en opleiding, maar kunnen op termijn aanzienlijke besparingen opleveren.

Praat met de leverancier

De beste manier om de kosten van elke optie te bepalen, is met een softwareleverancier te spreken over je specifieke behoeften. Zij kunnen je dan een nauwkeuriger schatting geven van de kosten op basis van de grootte van je organisatie, de gebruiksvereisten en andere factoren.

Ongeacht welke optie je ook kiest, zorg ervoor dat je alle kosten zorgvuldig afweegt alvorens een beslissing te nemen.

In deze link lees je meer over de verschillende kostencomponenten.

De zeven valkuilen als je naar de Cloud gaat en hoe die te voorkomen!

1. Registry hub

Wanneer je overstapt naar de Cloud, verlies je een zekere mate van controle over je infrastructuur. Dit kan een groot probleem zijn voor organisaties die een hoge mate van controle over hun gegevens en systemen nodig hebben. Maak dus een zeer bewuste keuze voor bij voorkeur een Cloudleverancier voor al je applicaties.

2. Beperkt aanpassingsvermogen

Cloud software is vaak vooraf geconfigureerd en kan mogelijk niet voldoen aan al de behoeften van de organisatie. Dit kan je mogelijkheden beperken om de software aan te passen aan je eigen organisatie. Zeker bij CRM software en datawarehouse oplossingen is een goede toekomstvaste architectuur definiëren de eerste stap voordat je echt over de Cloud kan nadenken.

3. Beveiligingsproblemen

Sommige organisaties maken zich zorgen over de beveiliging bij de overstap naar de Cloud. Als je echter een gerenommeerde softwareleverancier kiest en stappen onderneemt om je gegevens te beveiligen, kunt je deze zorgen wegnemen.

Er moet binnen je eigen organisatie wel kennis opgebouwd worden van hoe dit juist in te stellen bij een Cloud leverancier. De gedachte dat een Cloud leverancier je dat punt uit handen neemt is onjuist. Je moet juist zelf ‘aan de bak’.

4. Interoperabiliteitsproblemen

Als je meerdere softwaretoepassingen gebruikt, moet je mogelijk rekening houden met interoperabiliteitsproblemen wanneer je naar de Cloud verhuist. Kijk bij het kiezen voor een pakket niet alleen naar functionaliteit van een pakket maar ook of het in een Cloudomgeving kan draaien. Data uitwisseling tussen diverse Cloud leveranciers is altijd een crime. Een goed uitgedachte data architectuur helpt je dit probleem te verminderen.

5. Afhankelijkheid van de Cloud

Je moet altijd verbinding hebben met het internet om Cloud software te gebruiken. Dit kan een probleem zijn als je onbetrouwbare internettoegang hebt of als je internetverbinding uitvalt. Vaak is de bandbreedte onvoldoende of worden firewalls de bottleneck.

6. Nieuwe competenties zijn nodig

Je zit zelf niet meer in de uitvoering, maar je komt veel meer in de regierol. Daarvoor zijn nieuwe competenties nodig op de IT-afdeling. De oude doe-het-zelf-mentaliteit wordt snel vervangen door een meer servicegerichte houding, waarbij je het meeste werk uitbesteedt aan derden.

7. IT-processen moeten worden aangepast

Om de Cloud software optimaal te laten werken, zul je een aantal van je IT-processen moeten aanpassen. Niet iedereen kan alles ‘zelf meer regelen’. Er moeten duidelijke afspraken gemaakt worden, zowel binnen de organisatie als met de Cloud leverancier. Zeker bij zeer bedrijfskritische applicaties kan dat een uitdaging zijn. Duidelijke (data) governance, die geïmplementeerd is, is een voorwaarde voor succes.

Conclusie: Cloud Computing, de overstap maken.

Cloud computing kan een geweldige zet zijn voor je organisatie, maar het is niet iets dat van de ene op de andere dag gebeurt. Je moet de tijd nemen om de juiste vorm van Cloud computing – IaaS, PaaS of SaaS – te kiezen en ervoor zorgen dat je ICT-organisatie klaar en in staat is om de verandering aan te kunnen.

Als je eenmaal bent overgestapt, zijn er veel voordelen te behalen, maar onderschat de potentiële valkuilen niet. Wanneer je deze echter aanpakt, kan Cloud computing een groot succes worden voor je organisatie.

Dus als je erover denkt de sprong te wagen, neem dan vandaag nog contact met ons op en wij helpen je op weg!

SCHAKEL DE IMPLEMENTATOR VAN SAAS IN

Maak vrijblijvend een afspraak om
jouw uitdagingen te bespreken

Vrijblijvend contact