KPI's ontcijferd: Opstellen, frameworks en 150+ voorbeelden

Leer hoe je KPI's effectief inzet met 150+ direct toepasbare voorbeelden en domineer het opstellen van KPI's als een professional volgens de SMART-methode.
Gratis KPI guide (150+ voorbeelden)

Jouw KPI guide

KPI’s zijn de kompassen van bedrijfsprestaties, maar wat houden ze precies in en hoe benut je ze optimaal? Deze guide onthult hoe Key Performance Indicators (KPI’s) de strategieën en doelstellingen van een organisatie tastbaar maken en biedt praktische stappen voor een succesvolle KPI-implementatie.

De 2025 KPI guide staat klaar

De KPI guide 2025 is vernieuwd én uitgebreid — ontdek nu ook de belangrijkste KPI’s voor retail, logistiek, projectmanagement en meer.

De soorten KPI's uitgelegd

Definitie van KPI’s

Het is een feit dat elke succesvolle onderneming een duidelijk beeld heeft van haar doelen en hoe ze deze kan bereiken. Dit is waar indicatoren/KPI’s een rol spelen.

Het voornaamste doel van KPI’s is om de kern van een organisatie te raken, met directe impact op de financiële gezondheid, medewerkers en klanten. Ze verschaffen inzicht in de prestaties van het bedrijf en stellen organisaties in staat om hun strategieën te verbeteren danwel bij te sturen.

Wat zijn KPI’s?

Een Key Performance Indicator (KPI) is een meetbare indicator die de prestaties van een organisatie meet op basis van specifieke doelen en doelstellingen. Dit kan variëren afhankelijk van de organisatie en de branche.

Direct naar 50+ KPI voorbeelden →

Twee soorten KPI’s

KPI’s kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën:

  1. Indicatoren die zich richten op historische gebeurtenissen
  2. Prognose-indicatoren die toekomstige resultaten proberen te voorspellen

Om de “KPI betekenis” beter te begrijpen, is het belangrijk om te weten hoe deze indicatoren worden gebruikt om de prestaties van een organisatie te meten en te verbeteren. De zogenaamde PDCA cirkel →

Eigenaarschap van KPI’s

Het is ook belangrijk om per KPI een eigenaar aan te wijzen binnen de organisatie. Dit is cruciaal voor het waarborgen van de verantwoordelijkheid rondom de meting en interpretatie van de KPI.

De eigenaar is ook verantwoordelijk voor de eventuele bijsturing op basis van de KPI uitkomsten. De eigenaar stelt ook samen met de directie de norm vast van elk van de KPI’s.

KPI advies en implementatie op maat

Het definiëren en implementeren van KPI’s kan een complexe uitdaging zijn. Waar begin je, welke KPI’s zijn het meest relevant, en hoe zorg je voor een optimale integratie binnen je organisatie? Als strategisch consultant begeleid ik je bij elke stap, van identificatie tot implementatie, zodat je valkuilen vermijdt en succes behaalt.
  • KPI workshops
  • KPI implementatie
  • KPI coaching & opleiding
  • KPI evaluatie & optimalisatie
Vrijblijvend contact

Soorten KPI's: Kwalitatief en Kwantitatief

Afhankelijk van de aard van de meting en het doel van de indicator, kunnen KPI’s worden gecategoriseerd als kwalitatief of kwantitatief.

Kwalitatieve KPI’s

Kwalitatieve KPI’s meten subjectieve aspecten van prestaties. Dit kan variëren van klanttevredenheid tot medewerkersbetrokkenheid.

Hoewel ze misschien niet zo rechtlijnig zijn als hun kwantitatieve tegenhangers, bieden ze waardevolle inzichten die kunnen helpen bij het verbeteren van de organisatiecultuur en de klanttevredenheid.

Kwantitatieve KPI’s

Kwantitatieve KPI’s, daarentegen, meten objectieve gegevens, zoals omzet en winstmarges.

Ze zijn vaak gemakkelijker te meten en te analyseren dan kwalitatieve KPI’s. Dit maakt ze bijzonder nuttig voor organisaties die snel en nauwkeurig inzicht willen krijgen in hun prestaties.

Wel zeggen kwalitatieve KPI’s uiteindelijk meer dan kwantitatieve KPI’s, omdat deze eerste meer zeggen over het gedrag van klanten en medewerkers.

PDCA cyclus: de motor achter effectieve KPI's

Zonder een PDCA cyclus kan een organisatie moeite hebben om vooruitgang te boeken en haar KPI’s te verbeteren.

De cyclus zorgt voor een gestructureerde aanpak van het stellen van doelen, het uitvoeren van acties, het monitoren van resultaten en het nemen van corrigerende maatregelen. Hierdoor kunnen organisaties leren van hun ervaringen en hun processen voortdurend verbeteren.

Plan: doelstellingen en KPI’s vaststellen

In de planningsfase worden doelstellingen bepaald en worden KPI’s geselecteerd die de voortgang naar deze doelstellingen zullen meten.

Dit is het moment waarop organisaties hun strategie meetbaar maken en beslissen welke KPI’s het meest relevant zijn voor het meten van het succes.

Do: implementeren van acties

Tijdens de ‘Do’-fase worden de geplande acties uitgevoerd. Dit kan zijn het aanpassen van processen, het trainen van medewerkers of het implementeren van nieuwe sofwaresystemen.

Het is cruciaal dat deze acties worden uitgevoerd in overeenstemming met de geplande verbetering van deze KPI’s.

Check: resultaten en prestaties evalueren

De ‘Check’-fase is het moment waarop organisaties de resultaten van hun acties beoordelen en meten aan de hand van de vooraf bepaalde KPI’s en vastgestelde norm. Dit biedt waardevolle inzichten in wat werkt en wat nog verdere verbetering behoeft.

Act: bijsturen en optimaliseren

Tot slot, in de ‘Act’-fase, worden de geleerde lessen toegepast en worden processen bijgestuurd. Dit kan leiden tot het herzien van KPI’s, het aanpassen van de norm of doelstellingen of het veranderen van de aanpak. De cyclus begint dan opnieuw.

Waarom ook jouw organisatie de PDCA cyclus moet benutten

Deze cyclus zorgt voor een gestructureerde benadering van het stellen van doelen, het uitvoeren van acties, het monitoren van resultaten en het nemen van corrigerende maatregelen, wat leidt tot voortdurende verbetering en het realiseren van strategische organisatiedoelen. Alleen KPI’s benoemen is niet genoeg het gaat vooral om sturing op de doelstellingen.

KPI dashboards

Een essentieel hulpmiddel bij de implementatie van KPI’s is het KPI-dashboard. Deze dashboards bieden een visuele weergave van de prestaties van een organisatie op basis van haar KPI’s, waardoor het voor managementteams gemakkelijker wordt om gegevens te interpreteren en geïnformeerde beslissingen te nemen.

Naar de 4 soorten KPI dashboards →

Zo bouw je een KPI dashboard in 6 stappen

Voorbeeld van een KPI dashboard

Een voorbeeld van een KPI dashboard zou de maandelijkse omzet per productcategorie kunnen laten zien, weergegeven in een kleurrijke grafiek. Daarnaast kan het een tabel bevatten met klanttevredenheidsscores en een line chart die de voortgang van verschillende projecten toont.

Het voorbeeld hieronder laat zien hoe klantdata of omzetdata gevisualiseerd kan worden op een dashboard.

kpi dashboard voorbeeld | data visualisatie kpi dashboard voorbeeld | data visualisatie

KPI's opstellen als een pro

Met KPI voorbeelden

Bij het opstellen en bepalen van KPI’s is het SMART-principe een nuttige leidraad. Dit principe stelt dat KPI’s Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden moeten zijn.

SMART-principe uitgelegd met voorbeelden

Het SMART-principe is een richtlijn voor het opstellen van duidelijke en haalbare doelen, waarbij elke letter staat voor een specifiek criterium waaraan het doel moet voldoen:

Wat is een smart KPI? Met voorbeeldenSpecifiek (Specific)

Het doel moet duidelijk en specifiek zijn, zodat iedereen begrijpt wat er verwacht wordt.

Een voorbeeld van een specifieke KPI, zoals aangegeven in de SMART-methode, zou kunnen zijn:

Verhoog de conversieratio van websitebezoekers naar abonnees met 5% binnen het komende kwartaal.

Deze KPI is specifiek omdat het een duidelijk meetbaar doel bevat dat aangeeft wat er precies moet worden bereikt (een 5% verhoging van de conversieratio) en binnen welke tijdsspanne (het komende kwartaal).

Meetbaar (Measurable)

Het doel moet meetbaar zijn om de voortgang te kunnen volgen.

Een voorbeeld van een KPI dat meetbaar is, volgens de SMART-methode, zou kunnen zijn:

Verhoog het aantal maandelijkse websitebezoeken van 10.000 naar 15.000 binnen het volgende kwartaal.

De meetbaarheid van deze KPI komt voort uit het feit dat het aantal websitebezoeken concreet en kwantificeerbaar is, waardoor het gemakkelijk te monitoren en te meten is of het doel van een stijging naar 15.000 bezoeken binnen het gestelde tijdskader is behaald.

Haalbaar (Achievable)

Het doel moet haalbaar en realistisch zijn binnen de beschikbare middelen en tijd.

Een voorbeeld van een KPI die haalbaar is, volgens de SMART-methode, zou kunnen zijn:

Verhoog de klanttevredenheidsscore van 75% naar 85% binnen het komende halfjaar door het implementeren van een verbeterd klantenservice-trainingsprogramma.

De haalbaarheid van deze KPI ligt in het feit dat de doelstelling realistisch en binnen bereik is, gezien de implementatie van een specifiek verbeteringsprogramma. Het doel van het verhogen van de klanttevredenheid van 75% naar 85% is uitdagend maar haalbaar binnen het gestelde tijdsbestek met de juiste inspanningen en middelen.

Relevant (Relevant)

Het doel moet relevant zijn voor de organisatie en bijdragen aan de bredere bedrijfsdoelstellingen.

Een voorbeeld van een KPI die relevant is, volgens de SMART-methode, zou kunnen zijn:

Verhoog het aantal leads dat wordt omgezet in klanten van 20% naar 30% binnen het volgende kwartaal door gerichtere lead nurturing campagnes op te zetten.

De relevantie van deze KPI ligt in het feit dat het doel van het verhogen van de conversieratio van leads naar klanten direct gerelateerd is aan de overkoepelende bedrijfsdoelstellingen, zoals het verbeteren van de verkoopprestaties.

Door middel van gerichte lead nurturing campagnes wordt de focus gelegd op het verbeteren van een cruciale stap in het verkoopproces, waardoor de KPI relevant is voor het behalen van bredere bedrijfsdoelen.

Tijdsgebonden (Time-bound)

Het doel moet meetbaar zijn om de voortgang te kunnen volgen.

Een voorbeeld van een KPI die tijdsgebonden is, volgens de SMART-methode, zou kunnen zijn:

Verhoog de omzet met 15% in het vierde kwartaal van dit jaar door de lancering van een nieuwe productlijn en gerichte marketingcampagnes.

De tijdsgebondenheid van deze KPI zit in het specifieke tijdskader, namelijk het vierde kwartaal van het huidige jaar. Dit geeft duidelijk aan binnen welke periode de prestatiedoelstelling moet worden gerealiseerd, waardoor er een sense of urgency en focus ontstaat om de omzetdoelstelling te behalen binnen de gestelde termijn

Effectieve KPI's per domein
50+ voorbeelden

Nu we hebben besproken wat KPI’s zijn, waarom ze belangrijk zijn en hoe we ze moeten implementeren, kunnen we eens kijken naar enkele voorbeelden van effectieve KPI’s in verschillende domeinen.

Download hier de gratis KPI guide (2025 editie) met 150+ voorbeelden voor 10 nieuwe domeinen

Voor de volgende domeinen staan de must-have KPI’s gebundeld in één gids: social media, SEO, projectmanagement, email marketing, HR, supply chain, gezondheidszorg, finance en retail.

Verkoop KPI’s

  1. Account Penetration Rate: De mate waarin een leverancier de verschillende inkoopmogelijkheden binnen de organisatie van een klant heeft benut.
  2. Annual Recurring Revenue (ARR): Het bedrag aan voorspelbare inkomsten dat een organisatie elk jaar verwacht te ontvangen.
  3. Average Deal Size: De gemiddelde waarde van een gesloten deal.
  4. Average Revenue Per Account (ARPA): De gemiddelde inkomsten die per account over een bepaalde periode worden gegenereerd.
  5. Cost Per Lead: De totale kosten voor het genereren van leads gedeeld door het totale aantal leads.
  6. Customer Acquisition Cost (CAC): Berekening van de totale kosten voor het verkrijgen van een nieuwe klant, inclusief marketing- en verkoopkosten.
  7. Customer Churn Rate: Het percentage klanten dat is gestopt met het gebruik van een product of dienst van een organisatie gedurende een bepaalde periode.
  8. Customer Lifetime Value (CLTV): De voorspelde nettowinst die wordt toegeschreven aan de gehele toekomstige relatie met een klant.
  9. Customer Retention Rate: Het percentage klanten dat blijft producten of diensten van het organisatie afnemen.
  10. Customer Satisfaction Score (CSAT): Een maatstaf voor hoe goed producten en diensten voldoen aan of de verwachtingen van klanten overtreffen.

 

Marketing KPI’s

  1. Omzetgroei: De toename van de inkomsten van een organisatie over een bepaalde periode.
  2. Nettowinstmarge: Het percentage van de omzet dat overblijft na aftrek van alle kosten.
  3. Accountpenetratiegraad: De mate waarin een organisatie extra producten of diensten aan een bestaande klantaccount heeft verkocht.
  4. Accountretentiepercentage: Het percentage klantaccounts dat een organisatie over een bepaalde periode behoudt, wat klanttevredenheid en loyaliteit weerspiegelt.
  5. Conversieratio: Het percentage leads dat converteert naar betalende klanten, wat de effectiviteit van leadkwalificatie en verkoopprocessen aangeeft.
  6. Klantverwervingskosten (CAC): De kosten die gepaard gaan met het verwerven van een nieuwe klant, inclusief marketing- en verkoopkosten.
  7. Levenslange klantwaarde (CLTV): De totale inkomsten die een organisatie van een enkele klantaccount kan verwachten gedurende hun relatie met het organisatie.
  8. Cross-sell ratio: De verhouding van klanten die extra producten of diensten hebben gekocht bovenop hun initiële aankoop.
  9. Kosten per acquisitie (CPA): De kosten om een nieuwe klant te verwerven, rekening houdend met alle campagne- en marketinguitgaven.
  10. Marketingkosten per verkoop: De marketingkosten gedeeld door het aantal verkopen, wat de efficiëntie van marketing bij het genereren van verkopen aangeeft.

 

Klant KPI’s

  1. Tevredenheidsscore van medewerkers (Agent Satisfaction Score): Een maatstaf voor hoe tevreden ondersteuningsmedewerkers zijn met hun werkomgeving en tools, wat de kwaliteit van de klantenservice kan beïnvloeden.
  2. Verlooppercentage van medewerkers (Agent Turnover Rate): Het percentage ondersteuningsmedewerkers dat het bedrijf verlaat, wat de continuïteit en kwaliteit van de service kan beïnvloeden.
  3. Bezettingsgraad van medewerkers (Agent Utilization Rate): Het percentage van de tijd dat ondersteuningsmedewerkers actief bezig zijn met het afhandelen van klantvragen, in plaats van inactief te zijn of te wachten op oproepen.
  4. Gemiddelde afhandeltijd (Average Handle Time – AHT): De gemiddelde tijd die een medewerker besteedt aan het afhandelen van een klantinteractie, inclusief gesprekstijd, wachttijd en nabewerkingstijd.
  5. Gemiddelde oplostijd (Average Resolution Time): De gemiddelde tijd die nodig is om een klantprobleem op te lossen, gemeten vanaf het moment dat het wordt gemeld tot het moment dat het is opgelost.
  6. Oproepuitvalpercentage (Call Abandonment Rate): Het percentage inkomende telefoontjes naar een servicedesk dat wordt afgebroken door de beller voordat deze wordt beantwoord door een medewerker.
  7. Kosten per contact (Cost per Contact): De gemiddelde kosten per klantondersteuningsinteractie, inclusief arbeids-, overhead- en technologie-uitgaven.
  8. Eerste contact oplossingspercentage (First Contact Resolution – FCR) Rate: Het percentage klantproblemen dat wordt opgelost tijdens de eerste interactie met ondersteuning, wat een belangrijke indicator is van de efficiëntie en effectiviteit van de ondersteuning.
  9. Eerste Reactietijd (First Response Time – FRT): De gemiddelde tijd die nodig is om te reageren op de eerste vraag of verzoek om ondersteuning van een klant.
  10. Klanttevredenheidsscore (Customer Satisfaction – CSAT) Score: Het percentage klanten dat aangeeft tevreden te zijn met hun ervaring met het ondersteuningsteam.

 

Productie KPI’s

  1. Capaciteitsbenuttingsgraad: Het percentage van de productiecapaciteit dat daadwerkelijk wordt gebruikt over een specifieke periode, wat de efficiëntie en schaalbaarheid van de operaties aangeeft.
  2. Ombouwtijd: De tijd die nodig is om een productielijn of apparatuur om te schakelen van het produceren van het ene product naar het andere, wat de flexibiliteit en reactievermogen van het productieproces aangeeft.
  3. Kostprijs van geproduceerde goederen (COGM): De totale productiekosten (materialen, arbeid en overhead) voor goederen die in een specifieke periode zijn voltooid, wat de operationele kostenefficiëntie weerspiegelt.
  4. Klantordercyclus tijd: De totale tijd vanaf het moment dat een klant een bestelling plaatst tot het moment dat het product wordt geleverd, wat de efficiëntie van het order-tot-leveringsproces weerspiegelt.
  5. Klanttevredenheidsindex voor productkwaliteit: Een maatstaf voor hoe tevreden klanten zijn met de kwaliteit van de producten, wat de effectiviteit van de productie- en kwaliteitscontroleprocessen aangeeft.
  6. Defectdetectie-efficiëntie: De effectiviteit van het productieproces in het identificeren en corrigeren van defecten voordat producten de eindklant bereiken, wat zorgt voor een output van hoge kwaliteit.
  7. Directe arbeid efficiëntie variantie: Het verschil tussen de daadwerkelijke arbeidsuren besteed aan productie en de verwachte standaarduren, wat de arbeidsprestatie en productiviteit aangeeft.
  8. Stilstandpercentage: Het percentage van de tijd dat productieapparatuur niet operationeel is vanwege onderhoud, reparaties of technische problemen, wat direct invloed heeft op de productiviteit.
  9. Energieverbruik per geproduceerde eenheid: De hoeveelheid energie die wordt gebruikt om een enkele eenheid te produceren, wat de energie-efficiëntie van het productieproces weerspiegelt.
  10. Voorraadomloopsnelheid: De frequentie waarmee de voorraad wordt verkocht en vervangen over een bepaalde periode, wat de efficiëntie van voorraadbeheer en verkoopprestaties aangeeft.

 

Logistiek KPI’s

  1. On-Time delivery rate: Het percentage van de orders dat op of voor de beloofde leverdatum bij de klant wordt afgeleverd.
  2. Perfect order rate: Het percentage orders dat foutloos, compleet, onbeschadigd en op tijd wordt geleverd.
  3. Freight cost per unit: De gemiddelde kosten voor het transporteren van één eenheid product.
  4. Inventory turnover ratio: De frequentie waarmee de voorraad wordt verkocht en vervangen gedurende een bepaalde periode.
  5. Order accuracy rate: Het percentage van de orders dat foutloos wordt verwerkt en verzonden.
  6. Average lead time: De gemiddelde tijd die nodig is om een klantorder te verwerken en te leveren.
  7. Claims ratio: Het percentage van zendingen waarbij claims voor schade of verlies worden ingediend.
  8. Warehouse utilization rate: Het percentage van de beschikbare magazijnruimte dat effectief wordt gebruikt.
  9. Damaged goods rate: Het percentage goederen dat beschadigd aankomt op de bestemming.
  10. Dwell time: De gemiddelde tijd dat vracht in terminals of magazijnen stilstaat.

 

Data KPI’s

  1. Data nauwkeurigheid: De mate waarin datakwaliteit van gegevens correct en foutloos zijn.
  2. Gegevensintegriteit: De juistheid en betrouwbaarheid van gegevens gedurende hun levenscyclus, lees datakwaliteit.
  3. Data-dupliceerpercentage: Het percentage van gegevens dat dubbel voorkomt in een dataset.
  4. Beslissingskwaliteit: De mate waarin beslissingen verbeterd zijn door gebruik van data-analyse. Dit wordt ook wel datagedreven werken genoemd.
  5. Data-adoptiepercentage: Het percentage medewerkers dat actief gebruik maakt van data in hun besluitvorming.
  6. Data-competentie: Het gemiddelde vaardigheidsniveau van medewerkers in data-analyse. Dat wordt ook wel data geletterdheid genomend
  7. Aantal datagestuurde beslissingen: Het aantal beslissingen dat is genomen op basis van data-analyse, data geletterdheid
  8. Data-governance naleving: Het niveau van naleving van data governance beleid en procedures.
  9. Metadata compleetheid: Het percentage van de datasets dat voorzien is van volledige metadata.
  10. Metadata nauwkeurigheid: De juistheid van de informatie die door metadata wordt beschreven.
  11. Dashboard gebruik: Het aantal keren dat BI-dashboards worden bekeken en gebruikt door gebruikers binnen een bepaalde periode.
  12. Rapportage betrouwbaarheid: Het percentage van BI-rapporten dat foutloos is en betrouwbare gegevens bevat.
  13. Gebruikers tevredenheid: Het tevredenheidsniveau van gebruikers met de BI-dashboards en -rapporten.
  14. Kostenefficiëntie: De kostenbesparingen die zijn gerealiseerd door het gebruik van BI-oplossingen.

150+ voorbeelden van KPI's per domein (PDF)

Ontdek de krachtigste KPI's in finance, gezondheidszorg, social media, projectmanagement en meer - allemaal samengebracht voor jouw succes.
Gratis PDF downloaden

KPI's implementeren binnen de organisatie op 5 manieren

De 5 meestgebruikte KPI frameworks

Bij het bepalen van KPI’s (Key Performance Indicators) kunnen organisaties verschillende methoden hanteren, afhankelijk van hun specifieke behoeften en voorkeuren.

Hieronder worden vijf benaderingen beschreven: losse KPI’s, de KPI-boom, strategiehuis, Balanced Scorecard en Strategy Dynamics van Kim Warren.

Een ander belangrijk aspect om in gedachten te houden bij het bepalen van KPI’s en het identificeren van kritieke succesfactoren is het verschil tussen correlatie en causaal verband.

Correlatie versus causaal verband: een verhelderend voorbeeld

Stel je voor dat er een hoge correlatie is tussen het eten van ijs en het aantal verdrinkingsongelukken. Dit betekent dat wanneer het ijsconsumptie toeneemt, ook het aantal verdrinkingsongelukken stijgt.

Het zou echter een denkfout zijn om te concluderen dat het eten van ijs de oorzaak is van de verdrinkingen.

Een meer waarschijnlijke verklaring is dat zowel het ijsconsumptie als het aantal verdrinkingen toenemen tijdens warmere dagen, wat een derde variabele is die de schijnbare correlatie veroorzaakt.

Dit voorbeeld illustreert hoe correlaties misleidend kunnen zijn als ze niet goed begrepen worden, en waarom het essentieel is om onderscheid te maken tussen correlatie en oorzakelijk verband bij het opstellen van KPI’s.

1. Losse KPI’s

Losse KPI’s zijn individuele prestatie-indicatoren die onafhankelijk van elkaar worden gebruikt.

Kracht van losse KPI’s

Deze aanpak kan nuttig zijn voor specifieke, geïsoleerde metingen, maar biedt geen holistisch beeld van de organisatieprestaties. Vaak wordt hiermee gestart als een organisatie nog niet echt data volwassen is.

Kritiekpunten op losse KPI’s

Het risico hierbij is dat er geen duidelijk verband is met de bredere bedrijfsdoelstellingen, wat kan leiden tot een gefragmenteerde focus.

2. KPI boom

De KPI boom is een hiërarchische structuur waarbij KPI’s worden afgeleid van de hoogste bedrijfsdoelstellingen en worden vertaald naar lagere niveaus binnen de organisatie.

Elke tak van de boom representeert een afdeling of team, met hun eigen specifieke KPI’s die bijdragen aan de overkoepelende doelen.

Voorbeeld kleine KPI boom

Kracht van de KPI boom

Deze methode verzekert dat alle KPI’s in lijn zijn met de bedrijfsstrategie.

Kritiekpunten op de KPI boom

Echter de kans is groot dat er te veel KPI’s zijn waarop gestuurd gaat worden, waardoor doel niet worden gehaald.

3. Strategiehuis

Het strategiehuis, ook wel bekend als strategy map, is een visuele weergave van de strategie van een organisatie. Het toont hoe verschillende doelstellingen met elkaar verbonden zijn en hoe ze bijdragen aan de uiteindelijke missie en visie van de organisatie.

Strategiehuis of strategy map voorbeeldKracht van het strategiehuis

De KPI’s worden in dit model gekoppeld aan strategische doelstellingen, waardoor duidelijk wordt hoe individuele en teaminspanningen bijdragen aan het grotere geheel.

Kritiekpunten op het strategiehuis

De verbinding tussen de verschillende doelen en KPI’s is vaak zwak en hebben soms een positieve correlatie, maar daar blijft het ook bij.

4. Balanced Scorecard

De Balanced Scorecard, ook wel strategy mapping genoemd, is een strategisch managementinstrument dat niet alleen financiële KPI’s benadrukt, maar ook KPI’s gerelateerd aan klanten, interne processen en leren & groeien.

balanced scorecard uitgelegd: afnemersperspectief (klant), financieel, interne processen en innovatieKracht van de Balanced Scorecard (Strategy Mapping)

Deze methode zorgt voor een gebalanceerde aanpak, door te kijken naar meerdere perspectieven van organisatieprestaties en verzekert dat KPI’s niet slechts één aspect van de organisatie benadrukken.

Kritiekpunten op de Balanced Scorecard (Strategy Mapping)

Een prima aanpak, maar ook hier geldt voor dat de relaties vaak zwak zijn en vaak geen direct aantoonbare relatie hebben. Keuze en uitleg over sturing op KPI is vaak lastig te geven en toont de zwakte aan van elk van deze hiervoor genoemde manieren van KPI bepaling.

5. Strategy dynamics van Kim Warren

Deze benadering, ontwikkeld door Kim Warren, focust op het begrijpen en verbeteren van de dynamiek van organisatieprestaties over tijd.

Strategy Dynamics benadrukt het belang van het begrijpen van de oorzaken van verandering binnen KPI’s en het gebruiken van deze inzichten om strategische beslissingen te ondersteunen.

Strategy dynamics voorbeeld van data modellering Illustratie: Dick Pouw; Bron: Kim Warren

Kracht van Strategy Dynamics

Het model helpt organisaties om de onderliggende structuren en patronen te identificeren die de prestaties over de tijd beïnvloeden en biedt een raamwerk voor het ontwikkelen van actieplannen die leiden tot duurzame verbetering.

Door een duidelijk verband te leggen tussen acties en uitkomsten, kunnen organisaties hun prestaties op een strategische en systematische manier verbeteren.

KPI’s komen vanzelf voort uit deze benadering en alle relaties tussen KPI’s hebben een direct gerelateerd verband (causaliteit) met elkaar.

Kritiekpunten op Strategy Dynamics

Het nadeel is dat deze methode niet wijdt verspreidt bekend is en het voor een organisatie initieel wat meer tijd kost om de eigen organisatie goed te modelleren. Externe hulp is daarbij wel gewenst.

Voor alles over Strategy Dynamics, bezoek dan de website van Kim Warren →


Is Strategy Dynamics het ultieme KPI framework?

Traditionele KPI-methoden en hun beperkingen

Traditionele methoden voor het vaststellen van KPI’s, zoals losse KPI’s, de KPI-boom, het strategiehuis en de Balanced Scorecard, hebben vaak te maken met het probleem van correlatie zonder een echt causaal verband. Dit kan leiden tot verkeerde conclusies en suboptimale besluitvorming.

De focus ligt vaak op het meten van prestatie-indicatoren die misschien wel een soort verband hebben (correleren), maar niet noodzakelijkerwijs de oorzaak ervan zijn. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat het organisaties kan misleiden bij het identificeren van de werkelijke redenen achter hun prestaties. Het sturen op die KPI’s blijkt dan achteraf weinig zinvol te zijn geweest. Een gemiste kans die veel tijd en geld heeft gekost.

Strategy Dynamics van Kim Warren: een veel betere benadering

Een krachtigere methode is de Strategy Dynamics-benadering van Kim Warren. Deze methode focust zich niet zozeer op het identificeren van KPI’s, maar legt ook de nadruk op het begrijpen en modelleren van de causale verbanden die ten grondslag liggen aan organisatorische prestaties.

Bovendien biedt dit model extra voordelen zoals de mogelijkheid om scenario’s te simuleren en de voortgang op een meer gecontroleerde manier te monitoren.

Door het toepassen van Strategy Dynamics kunnen organisaties niet alleen identificeren welke factoren hun succes beïnvloeden, maar ook hoe deze factoren samenwerken en veranderen over tijd.

Dit leidt tot een meer dynamisch en realistisch beeld van de bedrijfsvoering, waardoor beter onderbouwde strategische beslissingen genomen kunnen worden. Dit wordt ook wel de ‘digital twin’ van een organisatie genoemd.

Meten én interpretatie zijn beide cruciaal

Bij het kiezen van een methode voor KPI-bepaling is het dus van cruciaal belang om niet alleen te kijken naar wat gemeten wordt, maar ook naar hoe deze metingen geïnterpreteerd en toegepast worden.


Door het verschil tussen correlatie en causaal verband te begrijpen en te benutten, kunnen organisaties effectievere KPI’s ontwikkelen die echt bijdragen aan hun strategische doelen en succes van je organisatie.

De 7 voordelen en 7 nadelen van KPI's: een diepgaande analyse

Bij het overwegen van KPI-sturing in je organisatie, is het belangrijk om de potentiële voordelen en uitdagingen te begrijpen en daarop te acteren.

De 7 belangrijkste voordelen van KPI’s opstellen

1. Verbeterde prestatiemeting

KPI’s stellen organisaties in staat om hun prestaties nauwkeurig te meten en te volgen, waardoor ze inzicht krijgen in waar ze staan ten opzichte van hun doelstellingen.

2. Gerichte strategische besluitvorming

Door het gebruik van KPI’s kunnen organisaties beter geïnformeerde beslissingen nemen die hun strategische doelen ondersteunen.

3. Verhoogde transparantie

KPI’s bieden transparantie binnen een organisatie door duidelijke doelen te stellen en de voortgang naar deze doelen te communiceren, zeker ook richting medewerkers.

4. Stimulering van medewerkers

Goed gedefinieerde KPI’s kunnen medewerkers motiveren door duidelijke prestatiedoelen te stellen en hun bijdrage aan het bedrijf helder te meten.

5. Optimalisatie van processen

KPI’s helpen bij het identificeren van inefficiënties binnen bedrijfsprocessen, wat kan leiden tot verbeteringen en kostenbesparingen.

6. Groei en ontwikkeling

Door voortdurende monitoring met KPI’s kunnen organisaties gebieden van groei identificeren en hun bedrijfsstrategieën daarop aanpassen. Dit geeft focus.

7. Klanttevredenheid

Met KPI’s die gericht zijn op klantinteracties en -tevredenheid, kunnen bedrijven de klantervaring verbeteren en de klantloyaliteit vergroten. Dit leidt tot een meer lange termijnvisie.

De 7 belangrijkste nadelen van KPI’s

1. Overmatige focus op korte termijn

Een overmatige focus op KPI’s kan leiden tot een korte termijn mentaliteit, waarbij langetermijnstrategie en -innovatie ondergesneeuwd raken. Zeker als KPI’s verbonden wordt aan individuele beloningssystemen.

2. Verkeerde interpretatie

KPI’s kunnen verkeerd geïnterpreteerd worden als ze niet correct worden gedefinieerd of als de context niet goed wordt begrepen. Daarom is metadatamanagement ook zo essentieel.

3. Manipulatie van cijfers

Er kan een verleiding zijn om cijfers te manipuleren om KPI’s te halen, wat ten koste kan gaan van de werkelijke prestaties. Zeker als een beloning zoals eerder genoemd hiervan afhangt.

4. Paralyse door analyse

Te veel KPI’s kunnen leiden tot een overvloed aan data, waardoor het moeilijk wordt om prioriteiten te stellen en beslissingen te nemen. Vaak is er ook geen enkele correlatie tussen de verschillende KPI’s.

5. Kosten

Het opzetten en onderhouden van een KPI-systeem kan tijdrovend en kostbaar zijn. Zeker als dit gepaard gaat met veel handmatig werk door bijvoorbeeld business analisten. Een goed doordacht datawarehouse kan de kosten verminderen.

6. Demotivatie van medewerkers

Onrealistische KPI’s of een te sterke nadruk op prestatie-indicatoren kunnen druk leggen op medewerkers en demotiverend werken. Wie kent niet het voorbeeld dat KPI’s qua norm elk jaar 5% hoger moeten zijn dan afgelopen jaar, zonder dat daar fundamenteel een grond onder ligt om dit te onderbouwen.

7. Weerstand tegen verandering

Medewerkers kunnen weerstand bieden tegen KPI’s als ze deze zien als een bedreiging voor hun werk of als de indicatoren niet goed worden gecommuniceerd. KPI’s worden vaak wel getoond, even kort besproken in een overleg en uiteindelijk wordt er geen actie op gezet.

Veelgestelde vragen over KPI: FAQ

Waar staat een KPI voor?

Een KPI staat voor Key Performance Indicator (Kritieke Prestatie Indicator) en wordt gebruikt om het succes van een campagne of project te beoordelen, door meetbare doelen te definiëren.

Wat meet je met een KPI?

Met een KPI meet je de prestaties van je organisatie om te controleren of ze in lijn liggen met de doelstellingen. KPI’s maken de voortgang meetbaar en concreet, zowel op operationeel als individueel niveau.

Hoe maak ik een goede KPI?

Om een goede KPI te maken, moet je ervoor zorgen dat deze specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden is. Het gebruiken van historische cijfers kan ook helpen om een goed beeld van prestaties en resultaten te krijgen. Succes met het opstellen van je KPI!

Wat is het SMART-principe?

Het SMART-principe houdt in dat KPI’s Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden moeten zijn om effectief te zijn in het stellen van doelen.

Wat zijn enkele voorbeelden van effectieve KPI's in verschillende bedrijfsgebieden?

Voorbeelden van effectieve KPI’s in verschillende bedrijfsgebieden zijn onder andere klanttevredenheid, conversieratio’s, omzetgroei en productie-efficiëntie. Dit zijn belangrijke maatstaven voor het evalueren van prestaties in verschillende sectoren.

SAMEN WERKEN AAN EFFECTIEVE KPI'S

Schakel een KPI expert in

Vrijblijvend contact